NEUROKIRURGIJA: 01-3877-413

ORTOPEDIJA: 01-3877-890

engleski   hrvatski   njemački   češki   švedski   rumunjski 

Laserska dekompresija diska (PLDD)

_GRI6172_resizePerkutana laserska dekompresija diska (PLDD) je vrsta operacije u kojoj se laserska sonda umeće u prostor između diskova unutar kralježnice i laserska se energija primjenjuje kako bi se postigla dekompresija i neuro-modulacija te kako bi se, time, olakšala bol. PLDD je minimalno invazivna procedura koja pada u kategoriju operacija kralježnice “kroz kožu”  s ciljem znatnog smanjivanja boli pacijenta i oporavka neurološkog deficita. Izvodi se pod lokalnom anestezijom. Pomoću posebno dizajniranoga lasera, s koeficijentom upijanja energije prilagođenim za meko tkivo diska, se šalje određena količina topline kako bi se postiglo isparavanje vode iz diska bez dodatne termalne štete. Time se postiže dekompresija i stvara se stabilni ožiljak unutar diska koji će spriječiti ponovnu pojavu hernije. Obzirom na navedeno, važno je da pacijent razumije kako je riječ o indirektnoj metodi smanjenja intradiskalnog tlaka, stvaranja prostora da se ispupčenje diska povuče prema sredini diska.

Ako patite od  boli u leđima koja je rezultat hernije diska, PLDD (perkutana laserska dekompresija diska) može biti dobro rješenje bez potrebe za klasičnom otvorenom operacijom.

PLDD
je minimalno invazivno lasersko liječenje, odobreno od strane FDA (eng. The Food and Drug Administration) i prepoznato od strane AMA (eng. American Medical Association), koje se izvodi na bazi izvanbolničke procedure, koristeći samo lokalnu anesteziju. Tijekom procedure laserska zraka isparava mali dio diska i vrši dekompresiju na njemu. Pacijenti odmah ustaju sa operacijskog stola i odlaze kući. Nema boravka u bolnici, dugog perioda oporavka, a trošak PLDD operacije je višestruko manji nego kod klasičnih metoda liječenja.

PLDD
je minimalno invazivna medicinska procedura koju je razvio Dr. Daniel S.J. Choy 1986. i koja koristi lasersku zraku za liječenje boli u leđima i vratu uzrokovane diskom s hernijom. Disk s hernijom je poput balona sa slabom točkom. Napuhivanje balona će uzrokovati ispupčenje (herniju). Bol dolazi kao rezultat toga što ispupčenje stišće živce.

PLDD
liječenje izvodi se na izvanbolničkoj bazi, koristeći samo lokalnu anesteziju. Tijekom procedure se tanka igla ubacuje u disk s hernijom pod navođenjem rendgena. Optičko vlakno se ubacuje kroz iglu i laserska se energija šalje kroz njega i isparava sićušni dio jezgre diska. Ovo stvara djelomični vakuum koji izvlači herniju iz korijena živca i time smanjuje bol.

Pacijenti se ustaju sa stola sa običnim vezivnim zavojem i vraćaju se kući mirovanje nekoliko dana. Zatim započinje progresivna šetnja. Većina se pacijenata vraća na posao za četiri do pet dana.

Nema rezanja i ožiljaka zato što se koristi samo tanka igla. Budući da se isparava samo sićušna količina diska, nema daljnje spinalne nestabilnosti. PLDD je različit od otvorene operacije lumbalnog diska zato što nema štete na mišiću, odstranjivanja kosti ili velikih rezova u kožu. Većina komplikacija koja se može dogoditi eliminirana je pomoću PLDD procedure.

Tko bi trebao razmisliti o PLDD-u?

Ova procedura specifično je dizajnirana za pacijente koji imaju probleme s diskovima koje prate sljedeće stvari:

  • znatna bol u nozi, ruci, vratu ili donjem dijelu leđa;
  • bol koja ne odgovara na šest tjedana konzervativnoga liječenja (odmor, lijekovi ili fizička terapija);
  • lumbalni diskovi s hernijom koji su potvrđeni rendgenskim studijama i koje mogu uključivati neku od sljedećih stvari – MRI/CAT sken, mijelografiju, diskografiju.

Opis i tijek zahvata

_GRI6396_resizePrestanak simptoma (boli) manifestira se od trenutnog pa do narednih 2 do 10 tjedana i ovisi o strukturi diska. U tom periodu prisutni su periodi prestanka i pojavljivanja boli, novih i starih simptoma koji se mogu ublažiti klasičnom farmakološkom terapijom boli. Upravo radi tog razloga potrebno je doći na kontrolni pregled nakon 2-3 mjeseca kada se analizira rezultat.

Operacija se radi pod kontrolom Roentgena te zahtijeva vrlo rigorozne mjere opreza radi kumulativnog učinka rendgenskog zračenja na operatera dok je pacijent izuzet od rizika. Operacija traje između 30 – 45 min a pacijent se može otpustiti kući nakon 2 do 3 sata boravka u našoj poliklinici. Međunarodna i naša statistika predviđa: u 85 % slučajeva izlječenje; u 4-5% slučajeva u prvih 5 godina mogući su recidivi hernije. U 0,1% slučajeva (1 od 1000) mogući su slučajevi infekcija (bez obzira na antibiotsku terapiju koja se provodi u narednih 2 dana nakon operacije). U tom slučaju potrebno je sprovesti antibiotsku terapiju nekoliko tjedana te mirovanje. U slučajevima recidivnih hernija nakon klasične operacije PLDD daje statistički lošije rezultate (otprilike 70% u odnosu na 85%). Razlog tome je ožiljno tkivo stvoreno klasičnim zahvatom te slabljenje kralješnice. U 15 % slučajeva kod pacijenata kod kojih rezultat izostane, moguće je uvijek izvesti minimalno invazivnu, endoskopsku ili METRx operaciju. U 10% slučajeva nije moguće postaviti sondu u disk a to se može jednino provjeriti tijekom operacije.

Nakon operacije pacijent mora mirovati između 15-30 dana te se progresivno vraćati na svakodnevne aktivnosti. Pacijent mora nositi lumbalni steznik u periodu od 15 do 30 dana i se mora pridržavati preporuka. PLDD operacija ne garantira da se stanje hernije diska ne može pogoršati s vremenom nakon operacije (tjedni ili godine), ali ne radi učinka same operacije već obično radi aktivnosti pacijenta nakon u poslijeoperacijskom tijeku. Svaki pacijent je individualan slučaj i zato je važno pridržavati se pismenih i usmenih uputa koje ćete dobiti od naših liječnika.

Za razliku od klasične operacije PLDD je bezbolna operacija gdje nema velikog operacijskog reza, radi se u lokalnoj anesteziji, nema gubitka krvi tijekom operacije niti oštećenja mišića koji su glavni čimbenik stabilnosti kralješnice. Nakon ove operacije u većini slučajeva nije potrebno liječenje u toplicama, a bolesnici se brzo vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima i poslu.

Slike PLDD operacije iz Specijalne bolnice Aksis

Za više informacija o ovoj metodi:

01-3877-413
...ili ispunite formular na našoj Kontakt stranici:

ISPUNITE FORMULAR