NEUROKIRURGIJA: 01-3877-413

ORTOPEDIJA: 01-3877-890

engleski   hrvatski   njemački   češki   švedski   rumunjski 

Nestabilnost kralježnice

Što je spinalna nestabilnost/instabilitet

Pretjerana količina kretanja tijela u kralježnici u odnosu jednih na druge smatra se spinalnom nestabilnosti. Nešto pokreta je, naravno, normalno. Pokret se može opisati kao nestabilnost kada je znatno veći od onoga na susjednim razinama. Spinalna nestabilnost može biti rezultat ozljede, degenerativnog procesa, tumora, prethodne operacije ili urođenoga stanja. Simptomi spinalne nestabilnosti mogu uključivati bol u vratu ili leđima, živcima i grčeve u mišićima.

Pregled i dijagnoza spinalne nestabilnosti

Jednom kada se izvrši potpun fizički pregled, dijagnoza spinalne nestabilnosti trebala bi se potvrditi koristeći rendgenske zrake kako bi se procijenilo poravnanje kralježnice. Drugi testovi uključuju MRI ili CT sken kako bi se procijenila kompresija živca i nedostatnost kosti ili ligamenta.

Tretmani za spinalnu nestabilnost

Ne-kirurški tretmani za spinalnu nestabilnost uključuju upravljanje s boli koristeći ne-steroidne protuupalne lijekove i fizičku terapiju. Ako značajna bol ustraje, operacija bi se mogla razmotriti kao opcija za stabilizaciju kralježnice. Kirurške opcije općenito uključuju dinamičku stabilizaciju i stražnju lumbalnu fuziju (eng. PLF). Važno je raspraviti opcije liječenja s Vašim doktorom pri odlučivanju o tome koji bi tretman bio najbolji za Vas, ako Vam je tretman uopće potreban.

Za više informacija o nestabilnoj kralježnici i metodama liječenja:

01-3877-413
...ili ispunite formular na našoj Kontakt stranici:

ISPUNITE FORMULAR