NEUROKIRURGIJA: 01-3877-413

ORTOPEDIJA: 01-3877-890

engleski   hrvatski   njemački   češki   švedski   rumunjski 

Bol malih (fasetnih) zglobova kralježnice

Zglobovi pomažu pri podnošenju težine i kontroliranu pokreta između kralježaka. Rade zajedno s diskovima kako bi formirali funkcionalnu jedinicu. Postoje dva zgloba (po jedan sa svake strane) na svakom spinalnom segmentu. Ovi zglobovi su kao bilo koji drugi zglob u tijelu i mogu postati artritični i stvarati bol. Degenerativne promjene u zglobu i bol učestali su za stariju populaciju, ali se mogu dogoditi i kod mlađih osoba zrele dobi, posebice onih s prethodnom traumom.

Bol u zglobu: provjera i dijagnoza

Dijagnoza boli u zglobu radi se nakon potpune anamneze i fizičkoga pregleda. Nadalje, moglo bi biti potrebno odrediti i rendgen, CT ili MRI za daljnju procjenu, ali izgled zglobova na studijskim slikama često je neodređen. Za pacijente s boli u zglobovima kojima se stanje ne popravlja sa standardnim tretmanom i za koje se opravdano sumnja na bol u zglobovima, anestezijski ‘blokovi’ najspecifičnije su sredstvo određivanja uzrokuje li zglob bol.

Tretmani za bol u zglobu

Početni tretman za bol u zglobu obično je fizička terapija, posjet kiropraktičaru i/ili lijekovi. Ako bol ustraje, mogla bi se izvesti rizotomija (postupak za onemogućavanje malih živaca oko zgloba). Ovo se, općenito govoreći, radi samo nakon što je injekcija potvrdila da bol dolazi iz zgloba. U nekim ustrajnim problemima sa zglobom bi se moglo razmotriti neke druge operativne zahvate, kao što su stražnja lumbalna fuzija (eng. PLF). Važno je raspraviti opcije liječenja s Vašim doktorom pri odlučivanje u tome koje je liječenje najbolje za Vas, ako je ono uopće potrebno.

Za više informacija bolovima iz malih zglobova i metodama liječenja:

01-3877-413
...ili ispunite formular na našoj Kontakt stranici:

ISPUNITE FORMULAR