NEUROKIRURGIJA: 01-3877-413

ORTOPEDIJA: 01-3877-890

engleski   hrvatski   njemački   češki   švedski   rumunjski 

Mikrodiscektomija

Naš tim u Specijalnoj bolnici Aksis gotovo je u  potpunosti napustio kirurški zahvat mikro-discektomije. Kod mikro-discektomije, budući da je disk ostavljen poprilično prazan iznutra (djelomično zbog pred-operativnog ispadanja materijala jezgre i djelomično zbog toga što kirurg mora izvaditi sav materijal koji bi mogao ispadati postoperativno), disk koji se operira ima običaj izgubiti visinu vrlo brzo tijekom sljedećih 3-12 mjeseci. Postoje dvije neugodne posljedice ovog brzog ispuhivanja od kojih trpi otprilike 30% pacijenata discektomije: prvo, zglobovi iza diska postaju sve više napunjeni i mogu uzrokovati sve veću bol u donjem dijelu leđa; drugo, ispuhivanje diska sužava foramen između kralježaka na svakoj strani u kojem postojeći korijeni živaca mogu doživjeti kompresiju. Drugi se fenomen naziva foraminalmna stenoza. Mnogi slučajevi mikro-discektomije rezultiraju FBSS-om (sindrom neuspjele operacije leđa).

Nedostatci mikro-discektomije uključuju sljedeće stvari, ali nisu na njih ograničeni:

  • Povećan gubitak krvi
  • Veći kirurški rizici tijekom operacije
  • Dulji period oporavka
  • Veća post-operativna bol
  • Dulji period izbivanja s posla
  • Povećani troškovi za zdravstveni sustav i Vašeg poslodavca
  • Kvaliteta života nakon operacije puno je niža

Ovo su razlozi zbog kojih se naš tim u Specijalnoj bolnici Aksis usredotočuje na minimalno invazivnu kirurgiju kralježnice. Za hernije diska, kao alternativu mikro-discektomiji, izvodimo:

Selektivnu endoskopsku discektomiju – SED

SED je metoda spinalne kirurgije koja je najavila početak perioda minimalno invazivne spinalne neurokirurgije u 90-im godinama prošloga stoljeća. Američki neurokirurg Parviz Kambin bio je prvi koji je 1991. objavio rezultate liječenja koje je nazvao artroskopska mikro-discektomija. Od onda, uz napredak tehnologije i stjecanje novih znanja o bolestima diska, endoskopska je spinalna neurokirurgija brzo napredovala diljem svijeta. Pročitajte dodatne informacije o selektivnoj endoskopskoj discektomiji – SED.

Laserska dekompresija diska preko kože – PLDD

Ovo je vrsta operacije u kojoj se laserska sonda ubacuje u prostor diska između kralježaka i primjenjuje se laserska energija za postizanje dekompresije i neurološke modulacije, a time se olakšava bol. PLDD je minimalno invazivni zahvat koji pada u kategoriju operacija među kralješcima preko kože s ciljem značajnog smanjivanja neurološkog deficita boli i oporavka pacijenta. Izvodi se pod lokalnom anestezijom. Pročitajte više o laserskoj dekompresiji diska preko kože – PLDD.

METRx mikro-endoskopska discektomija – manje invazivna operacija kralježnice

METRx tubularni sustav za spinalnu kirurgiju manje je invazivna verzija tradicionalne operacije kralježnice u kojem se koristi cijevni retraktor pomoću mikro-kirurških tehnika kako bi se postigla dekompresija živca i kičmene moždine i stabilnost kralježnice. Prvi puta se invazivne operacije kao što su mikro-discektomija, laminotomija, foraminotomija i unutarnja dekompresija kičmene moždine mogu izvesti na manje invazivan način i bez uporabe opće anestezije. METRX sustav kombinira pouzdanost konvencionalnih mikro-kirurških metoda s prednostima minimalno invazivnih tehnika. Pročitajte još o METRx mikro-endoskopskoj discektomiji – manje invazivnoj operaciji kralježnice.

Sve ove zahvate Dr. Robert Saftic izvodi na redovnoj bazi. On je stipendijski obučen i ovlašten spinalni neurokirurg, pionir minimalno invazivne spinalne kirurgije u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi. Posebna zanimanja mu uključuju minimalno invazivnu operaciju kralježnice, s filozofijom odabira najučinkovitijih i najmanje invazivnih metoda. On je međunarodno prihvaćen i poznat stručnjak u polju laserske, endoskopske i mikro-endoskopske spinalne neurokirurgije

Za više informacija o ovim metodama:

01-3877-413
...ili ispunite formular na našoj Kontakt stranici:

ISPUNITE FORMULAR