NEUROKIRURGIJA: 01-3877-413

ORTOPEDIJA: 01-3877-890

engleski   hrvatski   njemački   češki   švedski   rumunjski 

DIAM – sistem za stabilizaciju

Implantat DIAM sustava stabilizacije kralježnice je proizvod dinamičke stabilizacije koji se može koristiti za liječenje boli u donjem dijelu leđa i boli u nozi koja se širi. Jezgra DIAM uređaja sačinjena je od silikona, vanjska mreža i lanac napravljeni su od poliestera i uvijač je od titanija. Prva operacija s DIAM uređajem izvedena je 1997. Od onda su izvedene tisuće takvih operacija.

Koje su potencijalne prednosti?

Kada DIAM procedura prođe po planu, pacijent može očekivati manje boli i povratak većini svojih redovnih aktivnosti. Potencijalne prednosti ove vrste operacije uključuju:

  • Olakšanje bolnih simptoma
  • Obnavljanje visine diska
  • Povećana stabilnost kralježnice
  • Kontrolirani pokret

diam1

Kakvi su pacijenti podobni za DIAM proceduru stabilizacije?

DIAM uređaj podoban je za uporabu kod pacijenata kojima je kostur razvijen (barem 18 godina), koji podilaze operaciji lumbalne kralježnice zbog artropatskog sindroma zgloba, koji imaju stražnju protezu za pomoć disku, koji podilaze tranzicijskoj osteosintezi ili foraminalnoj stenozi.

DIAM uređaj ne bi se trebao stavljati u pacijente koji imaju aktivnu infekciju ili alergiju na silikon, poli-etilen tereftalat ili titanij ili koji su trudni.

Kako se operacija izvodi?

Operacija s DIAM uređajem se izvodi dok pacijent leži na stomaku. Rez nekoliko centimetara dug se pravi uzduž stražnje strane kralježnice. Zatim se koristi instrument, zvan retraktor, kako bi se povukli mišići i tkivo tako da kirurg vidi kralježnicu. Kirurg će pripremiti područje za implantat odstranjivanjem samo nužnog ligamenta i potencijalne izrasline kosti.

Niz predložaka se zatim koristi kako bi se odabrao DIAM uređaj prikladne veličine koji će kirurg usaditi između dva procesa kralježnice (dio kralješka koji strši iz stražnje dijela spinalnoga stupa koji čini ‘kvrge’ koji osjećati duž sredine kralježnice). Dvije vezice, ili lanca, omogućavaju kirurgu da pričvrsti DIAM uređaj na susjedni kralježak kako bi ga stabilizirao. Operacija je završena kada kirurg zatvori rez.

Što mogu očekivati nakon operacije?

Oporavak od boli i operacije leđa je proces koji traje. Koliko ćete se brzo oporaviti ovisi o vrsti operacije koju ste imali, Vašoj predanosti na bliski rad s fizičkim terapeutom i pravilnim kretanjem i vježbanjem koje preporuči Vaš kirurg.

U većini slučajeva će se, odmah nakon operacije, nastaviti nadgledati funkcija srca i pluća. Cijev za odvod bi mogla biti ostavljena u rani i doktor bi mogao prepisati lijekove za kontroliranje boli i mučnine. Medicinska sestra će Vam pokazati kako da skrbite za svoju ranu prije nego Vas se pošalje kući i doktor će raspraviti s Vama o programu postupnog povećanja aktivnosti. Od Vas se može zahtijevati da nosite protezu za leđa nakon operacije i da izbjegavate opetovano saginjanje, dizanje, izvijanje i atletske aktivnosti dok se oporavljate. Može Vam biti ukazano i da izbjegavate vibracije, poput onih koje biste mogli iskusiti u vožnji automobilom, neko vrijeme nakon operacije.

Odmah kontaktirajte svojega liječnika ako:

  • Dobijete groznicu
  • Vam iz rane počnu curiti tekućine
  • Imate problema s gutanjem ili disanjem
  • Imate problema s mokrenjem
  • Imate novu ili povećanu bol ili utrnuće u leđima ili nozi

Nakon operacije bi Vas kirurg mogao uputiti terapeutu koji će Vas naučiti vježbama za poboljšanje snage i mobilnosti. Cilj fizikalne terapije jest pomoći vam da postanete aktivni što je prije moguće koristeći sigurne kretnje tijela koje štite Vašu kralježnicu. Ovo često uključuje vježbe ojačavanja abdomena. Može Vas se naučiti i druge načine stajanja, sjedenja ili dizanja kako bi se izbjegle ponovne ozljede kralježnice.

Koje bi se moguće komplikacije mogle dogoditi?

Potencijalni rizici bilo koje kirurške procedure uključuju nepredvidive okolnosti uzrokovane anestezijom, krvnim ugrušcima, nedijagnosticiranim medicinskim problemima kao što su bolesti srca i rijetke alergijske reakcije. Neki rizici spinalne kirurgije uključuju nepotpuno olakšanje od boli, štetu na korijenima živaca, infekciju i komplikacije s hardverom. Većina ovih komplikacija može se izliječiti kada se otkriju ali im ponekad treba nešto duži period hospitalizacije ili oporavka, dodatni lijekovi i ponekad čak i dodatna operacija.

Za više informacija o ovoj metodi:

01-3877-413
...ili ispunite formular na našoj Kontakt stranici:

ISPUNITE FORMULAR