NEUROKIRURGIJA: 01-3877-413

ORTOPEDIJA: 01-3877-890

engleski   hrvatski   njemački   češki   švedski   rumunjski 

Česta pitanja o operacijama kralježnice

Česta pitanja o operacijama kralježnice

Zašto nema više bolnica i doktora koji prakticiraju minimalno-invazivni koncept i kirurgiju kralješnice?

Minimalno-invazivna kirurgija je iznimno tehnički zahtjevna. Zahtijeva veliku ljubav i napore doktora koji se educira u tome segmentu. Također, oprema za izvođenje sigurno i moderno izvođenje određenih zahvata je izrazito skupa.

Da li je minimalno-invazivna kirurgija kralješnice eksperimentalna?

Ne. Minimalno-invazivne operacije izgrađene su na čvrstim temeljima i izvode se dugi niz godina. Također, razvijaju se brzo i neprestano.

Da li ću nakon minimalno-invazivne operacije morati na fizikalnu terapiju?

Prema najnovijim Hrvatskim standardima, fizikalna terapija nakon minimalno-invazivne kirurgije kralješnice je potrebna samo ako prije i poslije opracije postoje neurološki deficiti.

Kada se mogu vratiti na posao nakon minimalno-invazivne operacije?

Odluka o povratku na posao je strogo individualna i naravno ovisi o vrsti posla kojim se bavite. Za pacijente koji rade uredski i sličan posao, povratak poslu moguć je već nakon 2 tjedna (pola radnog vremena). Za pacijente koje su imali veće zahvate kakav je primjerice fuzija, povratak poslu može potrajati i 2 mjeseca.

Da li sam kandidat za minimalno-invazivni operaciju?

Minimalno-invazivna kirurgija kraljesnice se neprestano razvija i unapređuje. Većina današnjij operacija moeže biti izvedena u nekom aspektu minimalno-invazivnog pristupa. Također, postoje određena stanja koja zahtjevaju klasičnu otvorenu operaciju kralješnice, primjerice skolioza visokog stupnja, tumori i neke infekcije. Najbolja opcija liječenja biti će odabrana na osnovu Vaše dijangoze i stanja općenito.

Kada trebam razmotriti odluku o operaciji?

Kada je riječ o kralješnici, operacija je u većini slučajeva zadnji izbor i rješenje. Međutim, ako razne ne-kirurške i konzervativne metode ne pomognu u periodu od 6-12 mjeseci, tada treba razmotriti odluku o kirurškom liječenju specifičnih stanja kao što su spinalna stenoza, išijas, spondilolisteza i degenerativna skolioza. Odluka o operaciji je individualna stvar, i ovisi iskljucivo o pacijentu i njegovim simptomima.